sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Taideleipää 5 minuutissa


Tämä kirja on löytö.
Minä aloitin leipäkapinan jo aikaa sitten... leipä on kallista, se ei maistu miltään, se tehdään vanhoista jauhoista ja puolivalmisteista, se on täynnä lisäaineita jne. jne.
Tässä on ideana, että tehdään taikina, jota säilytetään jääkaapissa ja leivotaan kun halutaan. Säilytyksen aikana muodostuu maitohappokäymisen tuloksena hapan zydeemi, joka lisää huimasti makua ja ravintoarvoja ym. Olen vielä miettinyt, että jos saisi säilytettyä taikinan jossain puuastiassa, niin juuri matkaisi mukana halki vuosien......
Luin jostain just, että jossain oli elvytetty vanhasta puutiinusta tosi vanha taikinanjuuri, oliko se nyt n. 200 vuotta vanha ja joku nyt iloisena leipoo sillä.... Oikeat leipurit ei käytä kaupan hiivaa, vaan erilaisia villihiivoja, joita valmistetaan käyttämällä esim. hedelmistä. Minullakin istuu jääkaapissa rusinoista tehty villihiiva, mutta en osaa vielä sen annostelua tässä "taideleipätaikinassa".
Leivän teko näin on hupaisaa hommaa. Laitoin eilen ensimmäisen taikinan jääkaappiin liian pienessä astiassa ja seurauksena oli mies, joka kiljui apua jääkaapin avattuaan. Taikina oli häipynyt astiastaan ja valui ympäri hyllyjä.... Tuota taikinaa ei pidä päästää yksinään ovesta ulos. Se saattaa tukkia liikenteen Länsiväylällä tai muuta mukavaa....
Leipä käsketään paistaa kiven päällä, joten koska ei ole leivontakiveä laitoin uuniin tavallisen graniittisen lattialaatan ja voilá, kiviarinauuni olla valmis.

2 kommenttia:

kio kirjoitti...

auts, ei kauhean kivaa putsata jääkaappia karkulaisesta. Mutta varmaan tulee mahdottoman hyvää leipää, nam!

Anonyymi kirjoitti...

Mie oon lukenu niin positiivisia kommentteja tästä kirjasta pitkin blogimaailmaa, että pitää vissiin ostaa itellekki. Tulis vähän vaihtelua omaan leivän leipomiseenki.