keskiviikko 25. helmikuuta 2009

Ruusut nää ei riitä, leipää kansalle se nääntyy!


Kannan korteni kekoon leipäkeskustelussa. Siis, eksyin Hobbooks-kirjakauppaan lauantaina ja löysin kauan kaipaamani kirjan, Jan Hedhin Leipäkirjan. Tätä kirjaa voi suositella kaikille, jotka ovat kiinnostuneet OIKEASTI leivän leipomisesta ja haluavat boikotoida kauppojen mauttomia ja/tai ylihintaisia leipiä.
En tiedä olenko ainoa lajissani, tuskin, mutta jo vuosia olen inhonnut kaikkia teollisia makuja. Kaikki on niin putsattua ja käsiteltyä ja muunneltua, että vaikuttaa lähes vaaralliselta.
Pikku-ketun innoittamana tilasin Artisan Bread in Five Minutes A Day-kirjan jostain maailmalta ja sitä odotellessa lueskelen tätä....
Leivän teossa on kysymys ilmeisesti jotain aivan muusta kuin olen luullut.... Leipäkirjan ohjeita noudattaessa ei kannata luulla saavansa leipää tänään, eikä edes huomenna tai ylihuomenna, koska useimmissa ohjeissa menee päiväkausia..... Onneksi ne suurimman osan ajasta vaan istuvat itsekseen jossain hapantumassa, käymässä, nousemassa tai lepäämässä tms.
Tänään laitan siis hiivan asemesta käytettävän rusinaliemen tekeytymään, samoin omena-nostatusaineen. Rusinaliemessä menee 4-6 päivää, omenahökötys taisi tulla vähän nopeammin....
Villatakkia on tehty ja se on viittä vaille valmis. Napitkin on eilen hankittu. Minullahan on ainoastaan noin matkalaukullinen nappeja, joten on ymmärrettävää, että niistä ei löytynyt sopivia, vaan oli pakko mennä Soukan Menitaan.... No, siellähän kaikki muutkin rahani ovat, paikallisessa Bermudan kolmiossa.

2 kommenttia:

kio kirjoitti...

nam, varmaankin tulee ihanaa leipää. Artisan breadista oon kuullut ja yksi ohje on pastanjauhanta blogissa + tekijöiden video, sitä varten mä oon jopa vko sitten hankkinut kuivahiivaa, mutta en ole vielä saanut aikaiseki, näytti niin herkulliselta että pakko jossain vaiheessa kokeilla.

ei pöllömpi kirjoitti...

No villatakki on hieno. Mulle paremmin sopii, noi etanan villapuvut... ei siis itselleni vaan tehtäväksi.

laita sitten vaan pikku vinnki milloin laitat leivän paistumaan niin voin tulla kyllä arvioimaan miten onnistui.